
Houd samen het water gezond en schoon
Utrecht is groter dan je denkt. Onze mooie stad heeft namelijk een hele (onder)waterwereld die je niet vaak ziet, maar wel heel belangrijk is. Niet alleen voor de miljoenen vissen, vogels, planten en andere dieren die hierin en op leven. Ook voor onszelf! Goed water zorgt voor een gezonde en fijne leefomgeving. Hier vind je tips zodat jij het water gezond en schoon kan houden.

-
Jaarlijks wordt ongeveer 35 ton (!!) aan afval uit de gracht gevist zoals fietsen, lege etensverpakkingen, peuken en plastic. En dat is enkel het deel dat niet de Vecht in is gestroomd. Weinig mensen gooien bewust hun rotzooi in de gracht. Het meeste vuil komt van de straat die door de wind in het water terechtkomt. Wat jij kan doen:
Neem je afval mee
Raap rotzooi op straat op
Ga plastic vissen
-
Wist je dat je oude medicijnen kan inleveren bij de apotheek bij je om de hoek? Als je ze door het water spoelt is het heel moeilijk te filteren. Zo kan het in oppervlakte- en drinkwater komen.
-
Je auto wassen op straat lijkt een goed idee. Maar het vuil en de mogelijke chemicaliën die je gebruikt, komen via afvoerputten op straat terecht in het grond- of oppervlaktewater. Bij de wasstraat wordt het vuile water direct gefilterd, zodat het vuil niet in ons water belandt. Vaak wordt het gefilterde water ook nog eens hergebruikt, dus duurzamer!
-
Naast dat het voeren van eenden met brood niet goed is voor hen, doe je het water ook geen plezier. Er kunnen algen in het water ontstaan en het kan leiden tot vissterfte. Wat kan je dan wel met oud brood? Maak er bijvoorbeeld wentelteefjes van of een lekker tosti!
-
Uitgekeken op je aquarium? Geef je vissen en planten weg aan een bekende, vraag na of er interesse is bij de aquariumvereniging, zet het in een Facebookgroep, verkoop het op Marktplaats of breng je vissen naar een vissenasiel (ja, die bestaan ook). Maar gooi ze vooral niet in de gracht of sloot. Het kan exotische soorten aantrekken die de Nederlandse planten, dieren of organismen verdringen. En heb je vijver- of aquarium planten over? Gooi ze in de groencontainer.
-
Veel cosmeticaproducten bevatten microplastics. Deze zijn zo klein, dat het waterzuiveringssysteem het niet uit het rioolwater gefilterd krijgt. En daarom belandt het ook deels in het oppervlaktewater. Gebruik de app ‘Beat the microbead’ om te checken welke producten geen microplastic bevatten. Of bekijk de milieukeurmerken op de verpakking.
-
Vochtige doekjes, tampons of maandverband, babydoekjes, medicijnen, vet, olie en verfresten zijn moeilijk uit het afvalwater te zuiveren en kunnen zorgen voor verstoppingen in de riolering. Medicijnen kunnen ook naar de apotheek worden gebracht. Vet, olie en verfresten breng je naar het klein chemische afval. En met de rest? In de prullenbak ermee!
-
Stinkt het water of zie je blauwalg, olie drijven, of dode vissen? Meld dit dan bij het waterschap.